Voor kerst 2021 dook ik opnieuw het atelier in om een nieuwe wenskaart te ontwerpen. ‘Warme wensen’ is een originele letterpress-wenskaart, die ook opnieuw een leuke blinddruk meekrijgt. De kaartjes werden gedrukt in mijn eigen atelier, op de Heidelberg-drukpers Big Heidi! Een heel uitgebreid proces, dat veel aandacht en precisie vraagt. Hieronder gun ik je graag een blik achter de schermen.

In het ambachtelijk drukproces is het niet zomaar op “ctrl+P” drukken en de druk rolt uit de printer. Nee, voor elke kleur wordt de inkt met de hand gemengd en aangebracht op de volledige inktrol. Dit betekent dat per drukgang slechts 1 kleur gedrukt kan worden. Een groot verschil met de moderne printers. Daar worden de verschillende basiskleuren bij druk gemengd, waardoor alle kleuren mogelijk zijn.

Op de drukpers gaat elke kaart dus per kleur 1 keer door de ambachtelijke pers. In dit geval dus 3x: eerst zonder inkt, dan met de groene inkt en tot slot met de gouden kleur. De grootste uitdaging is uiteindelijk om ervoor te zorgen dat de ster perfect op de kerstboom piekt! Kijk zeker ook naar onderstaande video, je ziet er stap voor stap de kaart tot leven komen!

 

 

 

 

Stap 1. Blinddruk
Alles start met het afstellen van de machine voor de eerste drukgang. Dit is de druk met het raampje in blinddruk. Blinddruk is de techniek waarbij de cliché zonder inkt in het papier wordt gedrukt om een mooi reliëf te bekomen. De machine neemt één voor één een kaartje van de stapel en drukt de afbeelding, om vervolgens het kaartje op de aflegstapel af te leggen.

Stap 2. Groene kleur
In een tweede drukgang meng ik zelf de groene inkt met de basiskleuren: doorzichtig wit, geel, groen en zwart. Het nieuwe cliché wordt bevestigd op het raam en correct uitgelijnd zodat de afdruk perfect past op de eerste gang. Ziezo: de kerstboom verschijnt nu mooi in het raampje. Opnieuw gaan alle kaarten door de machine.

Stap 3. Gouden details
Tot slot is er nog de derde en laatste drukgang met de gouden details. De gouden inkt wordt aangebracht op de machine en de cliché correct gepositioneerd. Hallo sterretjes en kerstboompiek!

Stap 4. Bijsnijden
Tot slot worden de kaartjes tot hun finaal A6-formaat gesneden. Tadaaa!

 

In ambacht kruipt zoveel aandacht en tijd, maar voor mij is het de ultieme manier om me te ontspannen. Even focus op de machine en het creëren, zodat ik al de rest vergeet. Hoe graag maak ik mijn handen vuil aan deze machine.. Echt! Handmade with love! De wenskaartjes zijn ook nog steeds te koop in de webshop mocht je interesse hebben!

 

Met plezier dit bericht gelezen? Laat het me gerust weten in de comments!

 

 

Als illustrator leg ik onvergetelijke momenten vast in uniek drukwerk, telkens met een knipoog naar jullie persoonlijk verhaal. Kleurrijke illustraties tot leven zien komen op stevig, uniek papier, daar word ik écht blij van. Als ik daarvoor dan mijn eigen ambachtelijke drukpers Big Heidi kan gebruiken, dan ben ik al helemaal verkocht! Daarnaast mag je me ook altijd wakker maken voor lekkere pannenkoekjes of een leuk uitstapje of een lekkere cocktail. 't Is maar dat je 't weet!

Comments

 • Toon
  24 december 2021

  Top Sara !
  Mooi werk.
  Je dank-je-wel is een fantastisch kerstgeschenk !
  Nog veel succes.
  Mep

Geef een reactie