De mama en papa van dit kleine meisje waren meteen fan van de letterpress techniek. We verwerkten het thema van de babykamer in de familie ganzen. Samen met een speelse naam een sprekend kaartje. En extra bijzonder, ook voor mij. Want het is de eerste kaart die van idee, naar schets en druk helemaal in huis werd gemaakt. Handmade with love! 💛 Hier neem ik jullie alvast mee naar een kleine blik achter de schermen!

Van ontwerpen, tot clichés positioneren, tot papier snijden en inkt mengen: het letterpress drukproces is een intensieve klus. Het handwerk zorgt voor een unieke afwerking, waarvan je de liefde zo voelt. Nog leuker is hoe we deze techniek kunnen combineren met de moderne technieken: de clichés worden gemaakt op basis van een digitaal ontwerp, wat ons veel meer creatieve vrijheid geeft dan houten letters, en de achterzijde wordt digitaal gedrukt en verlijmd. Resultaat: een extra stevige kaart die het beste van alle technieken combineert.

De basis van het letterpress proces is de kleur: op de drukpers gaat namelijk elke kaart per kleur 1 keer door de ambachtelijke pers. In dit geval dus 2x voor de voorzijde: eerst met beige inkt en dan met de okergele kleur. De grootste uitdaging is uiteindelijk om ervoor te zorgen dat familie ganzen perfect past in de naam! Kijk zeker ook naar onderstaande video, je ziet er stap voor stap de kaart tot leven komen!

 

 

 

 

Stap 1. Beige
Het drukproces start met de eerste kleur: beige. De inkt wordt met de hand gemengd op basis van een receptenboekje (Pantone). De machine neemt één voor één een kaartje van de stapel en drukt de afbeelding, om vervolgens het kaartje op de aflegstapel af te leggen. Door een hoge kracht te gebruiken, wordt de tekening mooi in het papier gedrukt, wat dat heerlijke letterpress-reliëf oplevert.

Stap 2. Groene kleur
Bij de tweede drukgang wordt het spannend: deze afbeelding dient als een puzzel perfect te passen op de eerste kleur. Ik meng eerst de okergele kleur met de hand aan de hand van de basiskleuren. Het nieuwe cliché wordt bevestigd op het raam en correct uitgelijnd zodat de afdruk perfect past op de eerste gang. Ziezo: de naam en kleine details in de dieren verschijnt nu mooi. Opnieuw gaan alle kaarten door de machine.

Stap 3. Verlijmen van de achterzijde
Na de geboorte wordt de achterzijde gefinaliseerd met datum, gewicht, lengte en uur. Deze achterzijde wordt digitaal gedrukt, om veel verschillende kleuren in de kleine illustraties mogelijk te maken. Deze achterzijdes worden naar het correcte formaat gesneden, en worden 1 voor 1 op de letterpress-voorzijdes gekleefd.

Stap 4. Bijsnijden
Tot slot worden de kaartjes tot hun finaal formaat gesneden. Het uitdelen van de kaarten kan beginnen!

 

Je ziet: ambacht is echt handwerk, waar veel aandacht en tijd naartoe gaat. Het resultaat is zo bijzonder: het reliëf doet het mooie papier nog meer spreken. Handmade with love! Ontdek hier trouwens nog meer over het kaartje van Camille. Wil je graag ook een geboortekaartje op maat laten ontwerpen? Boek dan snel je kennismakingsgesprek en we bespreken vrijblijvend alle mogelijkheden.

 

Met plezier dit bericht gelezen? Laat het me zeker weten in de comments!

 

 

 

Als illustrator leg ik onvergetelijke momenten vast in uniek drukwerk, telkens met een knipoog naar jullie persoonlijk verhaal. Kleurrijke illustraties tot leven zien komen op stevig, uniek papier, daar word ik écht blij van. Als ik daarvoor dan mijn eigen ambachtelijke drukpers Big Heidi kan gebruiken, dan ben ik al helemaal verkocht! Daarnaast mag je me ook altijd wakker maken voor lekkere pannenkoekjes of een leuk uitstapje of een lekkere cocktail. 't Is maar dat je 't weet!

Geef een reactie